Shopping   Stiri  

Asigurarile de locuinta sunt printre cele mai des intalnite tipuri de asigurari dupa cele auto.

O asemenea asigurare ne protejeaza apartamentul, casa/casa de vacanta de riscuri precum calamitatile naturale, incendiul, inundatia de la vecini, explozii etc. In functie de pachetele alese sau de compania de asigurare, conditiile contractuale si riscurile asigurate pot varia.

Daca o asigurare obligatorie ofera protectie doar pentru cutremur, inundatie naturala si alunecare de teren, o asigurare facultativa ofera o paleta mult mai ampla de riscuri. Si cum legislatia in vigoare permite, posesorii de asigurare facultativa de locuinta nu mai sunt obligati sa incheie si o asigurare obligatorie PAD. Singura conditie este ca produsul achizitionat sa includa si cele 3 riscuri cerute de lege.

Incheierea asigurarilor de locuinte este obligatorie incepand cu 15 iulie 2010 pentru toate constructiile care sunt destinate locuirii.

Conform legislatiei in vigoare, polita obligatorie de locuinta acopera 3 riscuri:
- cutremur
- inundatie
- alunecare de teren.

Cele 13 societati de asigurare care pot emite polita PAD sunt: ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Uniqa Asigurari si Platinum Asigurari.

Tipurile de locuinta pt care se incheie o astfel de polita sunt:
- tip A = constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra , caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament si/sau chimic;
- tip B = constructie cu pereti  exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament si/sau chimic (ex: chirpici).

Suma asigurata:
- 20 000 euro pt locuintele de tip A
- 10 000 euro pt locuintele de tip B

Prima de asigurare anuala:
- 20 euro pt locuintele de tip A
- 10 euro pt locuintele de tip B

Persoanele care au incheiat sau incheie o asigurare facultativa de locuinta si sunt incluse si riscurile de cutremur, inundatie si alunecare de teren nu mai sunt nevoite sa incheie si o asigurare obligatorie.